maanantai 5. heinäkuuta 2021

Lihavien ihmisten tulisi välttää meressä uimista

Olen jo pitkään ollut huolissani lihavien ihmisten uimareissujen ympäristövaikutuksista meren pieneliöille. Kukapa meistä ei haluaisi viilentää itseään hellepäivän aikana pienellä pulahtamisella mereen. Tässä suhteessa lihavat ihmiset eivät eroa meistä selkärangan omaavista kunnon ihmisistä, joilla on normaalia tahdonvoimaa ja elämänhallintakykyä.
Läskien uimareissut eivät ole ihan vaarattomia, enkä nyt puhu mistään terveysvaikutuksita heihin itseensä kohdistuen. Ihan perusteltu huolihan sekin oilisi, mikäli nämä flegmaattisen vetelät ihratynnyrit eivät jaksaisikaan uida enää takaisin, mikäli olisivat irtautuneet viisi metriä kauemmaksi rannasta. Olisi suoranainen ihme, mikäli joku pullukka välttäisi sydäninfarktinsa ja  jättäisi hukkumasta, palaten kaikkien suureksi yllätykseksi takaisin äiti maan kamaraa moukaroimaan niillä sarvikuonon töppöjaloillaan.
Voisin pohdiskella asiaa hyvin pitkäänkin tältä kantilta, mutta lihavien mahdolliset hukkumakuolemat eivät nyt yksinkertaisesti saa minulta minkäänlaista sympatiaa, kuoleehan kaikenlaisia muitakin eläimiä päivittäin, esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa, teurastamoilla ja metsästyksen sivutuotteena. Metsästys taitaa sinänsä olla huono esimerkki, sillä harvoinhan nämä humaltuneet punapipoiset joulutontut mitään eläimiä saavat ammuttua, suuremmalla todennäköisyydellä päivänsä päättää näissä karkeloissa toinen metsästäjä tai vaikka rakennustyömies, kuten usein saamme lehdistä lukea.
Uivat läskit aiheuttavat merieliöstöille suunnatonta vahinkoa, sillä vedessä lilluessan heistä alkaa liuota suunnattomia määriä sellaista härskiintynyttä valkoista rasvaa, joka ihme kyllä on vettä kevyempää. Tämä vedessä kelluva kilometrien kokoinen traanilautta tekee ikäänkuin kalvon veden pintaan ja syvyyksissä elävät eliöt kokevat tuskallisen lopun, tullessaan pintaan happea haukkomaan. Rasvakalvo estää eläimiä pääsemästä pinnasta läpi ja traaginen loppu koittaa vääjäämättä, kun hapenpuute leviää viattoman eliön elimistössä, koituen lopulta eliöpolon kuolemaksi.
Samanlainen ongelma näiden ryynisäkkien uintireissut ovat myös kiduksellisille eliöille, kuten kaloille. Kalat suodattavat kiduksia apunaan käyttäen liuennutta happea vedestä, mutta läskien uimapaikoilla meri on pilaantunut laajoilta alueilta ja eristekalvon seurauksena veteen ei enää liukenekaan happea. Kalaparat kuolevat hapenpuutteeseen vain siksi, että joku hyllyvä mätisäkki saisi sen oman henkilökohtaisen viilennyksensä. Parempi tapa viilentyä olisi hankkiutua siitä ylimääräisestä viskeraalista eroon ja keho ei olisikaan enää olenkaan niin kuuma ja tukala paikka olla ja elää. Vlitettavasti se oma etu menee tässäkin ympäristön etujen edelle ja massiivisia kuolemia ja sukupuuttojakin aiheutuu viattomille luontokappaleille.

Veden pinnalla oleva rasvakalvo on kohtalokasta myös muille meren eliöstöille. Kuka tahansa voi googlailla esimerkiksi koralliriuttojen surullista tilaa nykymaailmassa. On ihan käsittämätöntä jos joku väittää kirkkain silmin, etteivät massiiviset korallikuolemat olisi läskien aikaansaannosta. Ihan vain sattumalta koralli kuolee tasaisen varmasti juuri sinä ajanjaksona, jolloin ihmisten elintaso kautta sivistyneen maailman on kohonnut, pikaruokaketjujen leviämisen yhetyttä ei siis voi mitekään sivuuttaa tässä yhtälössä. 70-80 luvuilla tämän prosessoidun ydinjätteen syöminen alkoi yleistyä ja moisen moskan ihmisiä pullistava vaikutus on nykymaailmassa räjähtänyt moni paikoin täydellisesti käsiin.
Faktat on nyt vain kohdattava ja lihavien pitäisi alkaa maksaa sakkoa aiheuttamistaan ympäristötuhoista ja silmittömistä luonnonraiskauksistaan.
Onhan lihavuus myös esteettinen ympäristörikos, mutten mene asiaan sen kummemmin. Olen sitä mieltä, että kaikki läskit voitaisiin kerätä yhteen paikkaan, vaikka meidän maassamme Kauhavalle. 

Eivät ne läskien uimareissut vaarattomia ole meille ihmisillekään. Minullakin leikkasi hetki sitten yhden veneen moottori kiinni ylikuumenemisen seurauksena. Ajoin erään uimarannan ohi ja tokihan siellä oli läskejä meri täynnä. Heistä liuennut rasva tukki veneeni jäähdytysjärjestelmän ja jäähdytyksen puutteessa kone ylikuumeni ja leikkasi kiinni.
Minulla onkin jo ympäristörikoskanne vetämässä kyseisen kaupungin johtoa vastaan. Vaadin, että he korvaavat minulle sen moottorin viimeistä euroa myöden. Saattaa olla aika kova pala purtavaksi, sillä minun veneessähän ei pörise mitään rahvaan suosimaa perus Yamahaa tai muuta köyhällistömoottoria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti