perjantai 24. joulukuuta 2021

Naapurin älysauna

 Huomenna on suuri päivä! Ei, en tarkoita rahvaan juhlaa, eli jouluaattoa, vaan sitä, että Pena saa nauttia täysin rinnoin remontoidun saunansa ensilöylyistä. 
On hieman pohjustettava miten nerokas suunnitelmani sai alkunsa. Olimme Nallin kanssa erämökillä vaimoja paossa ja Nalli kertoi suunnitelleensa pitkään eräänlaista automaattista kastelujärjestelmää. Hetken Nallia kuunneltuani sain idean valjastaa tämän järjestelmän parempaan käyttöön. Toki se vaati Nallilta hieman lisää suunnittelutyötä, mutta häneltähän se onnistuu. Tämä modattu järjestelmä siis on nyt asennettuna kulottajahomon saunaan. 
Alkuun oli toki ongelmana ajankohta ja toteutus, mutta kuten elämässä usein on tapana, nytkin oikea hetki tuli eteen kuin Manulle illallinen. Pena pyysi minua ja vaimoani kastelemaan heidän säälittäviä viherkasvejaan ja ruokkimaan akvaariokaloja sillä aikaa kun hän nussi porojaan lapin perämetsissä. Muuten; vain todellinen idiootti pitää kodissaan jotain kalatankkia jossa ui mitäänsanomattomia sinttejä. 
Vaimo olisi saanut hoitaa kaiken yksin, ellei samaan aikaan Penan kämpässä olisi duunarit käyneet päivisin tekemässä saunaremonttia, joten me kävimme Nallin kanssa usein öisin tekemässä omia lisäyksiämme saunaan. En nyt ala selittämään tätä sen kummemmin, mutta yksinkertaisuudessaan saunan seinän sisällä on säiliö, josta tulee huomaamaton putki kiukaan yläosaan ja levittyy siellä huomaamattomasta kivien läheisyyteen. Putkessa on jonkinlaiset kuumaa kestävät sensorit, jotka reagoivat vesihöyryyn ja käynnistävät silloin pumpun, joka pumppaa nestettä ulos säiliöstä. 
Normaalioloissa näissä säiliöissä on tarkoitus pitää veden ja kasviravinteiden seosta, jonka järjestelmä sitten pumppaa automaattisesti kasvien juuriin oikeina ajankohtina, mutta nyt tämä älykäs järjestelmä on valjastettu pumppaamaan kusta, jota olemme Nallin kanssa ahkerasti kusseet vanhaan viinin käymisastiaan. Astiaa on tietenkin säilytetty Nallin kylpyhuoneessa lattialämmityksen päällä viimeiset neljä viikkoa.
Nyt tämä arvokas kultainen neste on siis siirretty Penan seinän uumeniin 18-litran alumiinisäiliöön, joka tuli muuten piripintaan pissastamme.
Järjestelmän hienoutena on sellainen yksityiskohta, että se toimii kaukosäätimellä, joka lojuu tälläkin hetkellä taskussani.

Pakkohan tuota laitetta oli testata käytössäkin ja heitimme Nallin kanssa muutaman puun tämän poroporvarin halvan kiukaan pesään ja annoimme saunan lämmetä täyteen saunomislämpöönsä.
Kiukaan lämmettyä heitin kokeeksi kiulusta pari kauhallista äijän heikkolaatuisille kiville. Vain totaalinen juntti tai pummi vuoraa kikaansa graniitin kappaleilla. Minulla itselläni kiuas on täytetty marmorilla, mutta se Kulottajahomon tyylitajuttomuudesta.
Heitin siis vedet kiukaalle ja sieltä levisi saunaan oikein mukava kostea lämpö. 
Seuraavassa vaiheessa kaivoin taskustani pienen kaukosäätimen ja painoin nappia. Sitten taaas kiulusta vettä kiukaalle ja järjestelmämme osoitti oitis täyden potentiaalinsa. Kiukaalle sumuttui hyvin piilotetusta putkesta muutama pisara kusta ja hetkessä koko sauna oli täytetty sellaisella taistelukaasulla, että jouduimme juoksemaan Nallin kanssa paniikissa pihalle hengittämään. Yökkäilystä ei meinannut tulla loppua millään. Kerättyämme rohkeutta tuuletimme saunan ja sammutin järjestelmän. 

Teimme jo lähtöä, kun näin eteisessä rotanmyrkkyä. Murskasin pienen määrän myrkkyä Kulottajahomon morttelissa ja sotkin kalanruoan joukkoon. Oppivatpa säynävät olemaan. 

Nyt sitten odottelen huomista ja sitä, että kaukosäätimeni ilmoittaa, että saunaa on alettu lämmittään. Tämän mukavan bonusohjelmiston Nalli asensi, jotta voin aina reagoida, kun Pentti haluaa nauttia saunan lämmöstä. Järjestelmässä on myös mikrofoni ja kaiutin, joten saan halutessani kuulla saunasta kantautuvat äänet. Tässä on älysauna minun makuuni! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti